Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

 • Avui
  • 20ºC
  • 3ºC
 • Dijous
  • 16ºC
  • 6ºC
 • Divendres
  • 19ºC
  • 5ºC
 • Dissabte
  • 20ºC
  • 9ºC
 • Diumenge
  • 17ºC
  • 9ºC
Àrees i serveis
Sou a: Inici / Àrees i serveis / Finances / Pressupostos participatius 2021

Pressupostos participatius 2021

Introducció

Entenem els pressupostos participatius com una metodologia innovadora que té com a objectiu incloure la ciutadania en el procés de presa de decisió de com es gastarà una part del pressupost públic, en funció de les necessitats del municipi.

Aquest any, degut a la situació generada per la pandèmia de la Covid-19 hem reformulat el procés dels pressupostos participatius pel 2021 i, a diferència de l’any passat, , l’Ajuntament ja té recollides algunes propostes elaborades per les diferents regidories que van adreçades a la millora d’equipaments del municipi.

 

Un any més, volem incentivar la participació de la ciutadania en els afers públics, enfortint, d'aquesta manera, la democràcia, la participació, la transparència i la proximitat.

 

Fases

 

a) Informació a les persones que hi poden participar.

b) Exposició de propostes i valoració tècnico-econòmica.

c) Avaluació i rendició de comptes.

 

Principis bàsics

Les formes de participació s’han d’adequar als principis de transparència, publicitat, claredat, accés a la informació...

En tot procés de participació s’han de garantir les fases d’informació, deliberació, valoració de propostes, avaluació i retiment de comptes.

 

Els Pressupostos Participatius tenen la finalitat de permetre la participació directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos públics.

 

Al mateix temps es tracta d’implicar aquesta ciutadania en dos àmbits diferents:

 

a)    Incidir en la reflexió de les necessitats, identificació de demandes i priorització de despeses.

b)    Facilitar el seguiment de l’execució del pressupost, i per tant, en la rendició de comptes per part de l’equip de govern.

 

Les propostes que s’inclouran en el procés compleixen els següents criteris:

 

-        Que cada proposta no superi la quantitat fixada per al procés.

-        Que siguin legals.

-        Que siguin viables tècnicament.

-        Que siguin sostenibles en el temps, és a dir, que tant l’actuació en sí com el manteniment que se’n derivi sigui assumible per l’Ajuntament.

-        Que no suposin contractació de nou personal per part de l’Ajuntament.

-        Que facin referència a inversions i, per tant, que no facin referència a serveis ni a millores en els serveis.

-        Que siguin competència de l’Ajuntament.

-        Que no afectin a més d’un exercici pressupostari.

-        Que no comportin accions d’exclusió social i siguin del màxim gaudi per a tota la ciutadania.

 

 

Procés

1-    Publicació dels objectius i bases del procés, així com les propostes i valoracions econòmiques que s’inclouen en aquesta edició a la pàgina web de l’Ajuntament d’Almenar el dia 16 de novembre de 2020.

 

2-    Difusió del procés i de les propostes a través dels canals de comunicació municipals, de forma àmplia i generalitzada entre tota la ciutadania, on s’hi farà constar l’enllaç per accedir directament a la pàgina web www.almenar.cat on estaran penjades totes les propostes.

 

3-    Votacions. Es duran a terme el dia 30/11/2020 de les 8:00 a 15:00h les urnes i les butlletes es trobaran a l’Ajuntament d’Almenar, a partir de les 15:00  i fins les 19:00h, es traslladaran a al sala 1 d’Octubre, facilitant, d’aquesta manera la participació per la proximitat a totes les persones del municipi.

 

En aquesta fase podran participar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Almenar.

 

Cada persona haurà de votar 1 proposta, considerant-se nul·les aquelles butlletes que tinguin més d’una resposta marcada.

 

El procés de votació popular es realitzarà presencialment i serà obligatòria la presentació del DNI, passaport, NIE o carnet de conduir.

 

Les butlletes i les urnes es trobaran a la sala 1 d’Octubre.

 

En el cas, poc probable, de que dues propostes empatin en vots i no sigui possible agafar les dues, tindrà prioritat la de l’import més elevat.

 

4-    Publicació dels resultats obtinguts a través dels canals de comunicació municipals

El projecte guanyador serà el que s’inclourà als pressupostos del 2021 per dur-lo a terme.


 

Propostes

Proposta 1:

 

Renovació i millora de l’enllumenat de les instal·lacions esportives. Camp  de Futbol La Vinya i Pavelló poliesportiu.

Amb l'afany i el compromís d'aconseguir més sostenibilitat i una millor eficiència energètica, proposem la substitució de les llums i focus convencionals per uns altres de Led.

 

Aquesta acció ajudarà a reduir notablement el consum d'energia elèctrica i, al mateix temps, aportaran una millor visibilitat i il·luminació a les instal·lacions per tal d’oferir una millora en les activitats que s’hi duguin a terme.

 

  Pressupost: 83374,74€

 

 

 Pressupost: 4.953,60€

 

 

 

Proposta 2:

 

Restauració i consolidació de la Creu de Terme de la Plaça Soldevila.

La Creu de Terme és un símbol emblemàtic d’Almenar.

Aquesta antiga creu està situada a la plaça Soldevila, es d'estil gòtic i data del segle XV. Al peu hi ha un pedestal que es va afegir posteriorment que porta l'escut de la vila  i una inscripció de l'any 1722.

A la part inferior del capitell hi ha una insígnia quadrada on hi ha una ala en forma de mig vol abaixat, que representa l'escut d'Almenar antic i originari.

 

 

Pressupost: 20.808,19€

 

 

Proposta 3:

 

Senyalització de totes les partides i camins del terme amb el nom de cadascun.

En aquesta proposta es vol dur a terme la senyalització amb el nom de les partides i dels camins que formen part del territori de la nostra vila.

Cada partida tindrà una senyalització pròpia i específica per a cadascun dels seus camins, per tal de donar un sentit d'unitat a tot el terme. 

 

 Pressupost: 20.839,44€

 

 

 

Proposta 4:

 

Millora del tancament i conservació de l’estructura de l’edifici de l’antiga escola.

Les finestres de fusta són un material durador i càlid, però no hi ha dubte que necessita un manteniment al estar exposat a factors climatologics com ara el fred, el sol, l’aigua, el vent…

Amb aquesta millora es preten aconseguir una millor climatització de les instal·lacions i un estalvi enerètic importat de cara a les activitats que s’hi pugui desemvolupar en un futur.

En aquesta proposta es vol canviar totes les finestres que siguin possibles amb els 20.000 € destinats a la partida del participatius.

 

 

Pressupost: 20.000€

Et destaquem ...