Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Notícies
Sou a: Inici / Municipi / Notícies / ALMENAR OPTIMITZA LA LLUITA CONTRA LES PLAGUES DE CONILLS I SENGLARS

ALMENAR OPTIMITZA LA LLUITA CONTRA LES PLAGUES DE CONILLS I SENGLARS

L’Ajuntament i la Generalitat posen en marxa una modificació del pla cinegètic per poder gestionar els danys amb més facilitat i agilitat

L’Ajuntament d’Almenar, juntament amb els Serveis Territorials d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, han consensuat i posar en marxa una millora del pla cinegètic local destinada a poder gestionar els amb més facilitat i agilitat els danys causats per la superpoblació de conills i porcs senglars. La iniciativa respon en bona part a les queixes dels pagesos per l’acció cada cop més destructiva d’aquests animals i a la consegüent demanda de més batudes.

 

En virtut de la reunió mantinguda entre representants del municipi i de la Generalitat, l’Ajuntament  d’Almenar optimitzarà la coordinació entre agricultors —que són les persones que donen avís en cas de detectar la presència de senglars i conills— i la societat de caçadors per fer més precises i ràpides les actuacions (batudes) destinades a minimitzar els danys causats pels animals. D’altra banda, si és necessari les batudes diürnes es reforçaran amb d’altres de nocturnes.

 

El DARP posa a disposició de l’Ajuntament els recursos adients (reforç dels agents rurals, assessorament i suport d’altres tipus) per portar a terme les accions necessàries per evitar aquests perjudicis. L’Àrea d’Activitats Cinegètiques del DARP facilita també la gestió administrativa dels permisos de caça per executar el pla cinegètic adient.

 

L’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla, explica que el problema rau en que aquests animals amplien cada cop més el seu radi d’acció, desplaçant-se de la part alta del municipi a la baixa i entrant en tots els sembrats. Malla explica que “els senglars trepitgen i es mengen el panís recent plantat, fins al punt que algun pagès a hagut de fer dues sembres consecutives”. Pel que fa als conills, solen menjar-se els brots d’alfals i de panís, les hortalisses i rossegen els arbres, especialment els joves. “Es tracta d’una raça forana, invasiva, amb exemplars grossos molt actius, alguns dels quals fins i tot pugen als arbres”, afegeix Malla. 

 

Segons dades del DARP, la disminució de l’activitat cinegètica en les darrers dècades ha portat al l’increment descontrolat de determinades espècies de fauna salvatge. Les densitats de senglar, per exemple, s’han multiplicat per 7 en el conjunt del país en els darrers 15-20 anys. En el cas dels conills, les poblacions mitjanes a Catalunya s’han multiplicat per més de 6.

 

Van participar en la reunió, entre altres, Ferran de Noguera, cap dels  Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida; el cap dels Agents Rurals a Lleida; Manel Hernández, president del Vedat de Caça d’Almenar; Jordi Sanuy, regidor d'Agricultura, Ramaderia i Mediambient, i la mateixa Teresa Malla.

Et destaquem ...