Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Notícies
Sou a: Inici / Municipi / Notícies / PAQUET DE MESURES PER MILLORAR LA SOSTENIBILITAT I PRESERVAR EL MEDI AMBIENT A ALMENAR

PAQUET DE MESURES PER MILLORAR LA SOSTENIBILITAT I PRESERVAR EL MEDI AMBIENT A ALMENAR

En el marc dels objectius de reducció de més del 40% les emissions de CO2 per l’any 2030 que l’ajuntament d’Almenar es va comprometre a adquirir com a membre del Pacte dels Alcaldes, i del compromís que com a ajuntament i com a ciutadans hem de tenir en la cura i preservació del medi ambient, des de l’Ajuntament i amb la col·laboració de l’empresa de comercialització d’electricitat municipal EDA s’ha preparat un paquet de mesures per tal d’assolir aquestes dues finalitats. Algunes d’aquestes mesures ja s’han dut a terme i altres s’aniran desenvolupant al llarg del que queda d’any.

 

Recordem a tothom que l’ajuntament d’Almenar es va adherir al pacte pels alcaldes el desembre del 2016 i que s’ha redactat un Pla d’Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima, que es va presentar aquesta primavera passada. Aquest pla consisteix, a trets generals, en fer un inventari de les emissions del nostre municipi i plantejar una sèrie de possibles accions a realitzar els propers anys per tal d’assolir el compromís en aquesta reducció de més del 40 % en les emissions municipals abans del 2030. El PAESC el podeu consultar al següent enllaç: http://www.almenar.cat/arees-i-serveis/agricultura-ramaderia-i-mediambient/paesc-pla-daccio-per-a-la-sostenibilitat-energetica-i-el-clima-del-municipi-dalmenar-1

 

Aquest paquet de mesures, que ha de ser dinàmic i amb el temps s’ha d’anar ampliant, consisteix en les següents accions:

 

 1. 1. Venda d’electricitat de fonts 100% renovables. La companyia comercialitzadora d’electricitat municipal EDA, abans de finalitzar aquest any 2018, es compromet a subministrar a tots els abonat (incloent tots els edificis municipals) electricitat procedent al 100% de fonts renovables. I això es farà sense cap cost addicional pels abonats.

 

 1. 2. Adquisició d’un vehicle elèctric per la brigada municipal, en substitució de l’antiga furgoneta Seat Inca. Creiem que l’ajuntament ha de ser un referent en el foment de vehicles sostenibles.

 

 1. 3. Instal·lació d’un punt de recàrrega elèctric municipal, per a vehicles elèctrics, totalment gratuït per tots els abonats de la companyia comercialitzadora d’electricitat municipal EDA.

 

 1. 4. Recollida selectiva Porta a Porta. Amb aquesta mesura, que també inclou la conscienciació ambiental dels ciutadans, es pretén assolir un percentatge de recollida selectiva del 70%, superant l’objectiu fixat per l’Agencia de Residus de Catalunya del 50% per al 2020.

 

 1. 5. Paquet de mesures d’incentivació fiscal. Properament portarem al ple una proposta amb una sèrie d'incentius fiscals per a obres de millora de la sostenibilitat i l’eficiència energètica dels edificis particulars.

 

 1. 6. Utilització de llums de LED. Instal·lació de làmpades de LED en tot l'enllumenat de nova construcció i substitució per LED de l'enllumenat ja existent de diferents carrers del municipi. Progressivament s'anirà substituint per LED tot l'enllumenat municipal.

 

 1. 7. Adequació abocador municipal. Per tal de tenir un millor control de runes i altres residus de la construcció i voluminosos, l’ajuntament a adequat un
 2. Ajuntament d’Almenar
 3. abocador municipal a l’antiga variant de l’autovia. Aquest abocador es controlat i té horaris d’accés establerts.

 

 1. 8. Control biològic de plagues. Pla pilot que des de l’ajuntament s’ha portat a terme per a la regulació natural de les plagues a les plantes sense l'ús sistemàtic de productes fitosanitaris. Si els resultats són satisfactoris, es realitzarà en la resta d’arbres i jardins municipals. Podeu consultar tota la informació a la web municipal al següent enllaç: http://www.almenar.cat/municipi/noticies/control-biologic-de-plagues-als-espais-verds-urbans

 

 1. 9. Jornades de neteja de l’entorn municipal. Amb l’objectiu de tenir net de brossa i residus el nostre municipi, s’aniran realitzant diferents jornades de neteja en diversos entorns del nostre municipi. Es va iniciar la iniciativa amb una primera actuació a la llera del riu Noguera Ribagorçana. L’Ajuntament té previst durant l’any fer més actuacions en diferents llocs del municipi.
 2.  

 

Creiem que l’ajuntament ha de ser un referent en aquest àmbit. Aquestes diferents accions s’han d’anar ampliant amb altres accions (ja siguin directes o formatives) que, a llarg termini, ens portin assolir els objectius de reducció de més del 40% les emissions de CO2 per l’any 2030 tal com marca el nostre Pla d’Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima i per tal de preservar el nostre entorn mediambiental.

Et destaquem ...