Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

 • Avui
  • 27ºC
  • 14ºC
 • Dimecres
  • 25ºC
  • 14ºC
 • Dijous
  • 25ºC
  • 14ºC
 • Divendres
  • 27ºC
  • 15ºC
 • Dissabte
  • 28ºC
  • 15ºC
Notícies
Sou a: Inici / Municipi / Notícies / Almenar acull dues famílies ucraïneses vingudes de Mariúpol

Almenar acull dues famílies ucraïneses vingudes de Mariúpol

L’Ajuntament junt amb un grup de voluntaris, gestionen l’acompanyament dels refugiats i els donatius mensuals de quaranta veïns

Almenar acull des d’aquest dilluns, dues famílies ucraïneses que han fugit dels estralls de la guerra. Provinents de la zona Mariúpol, una de les més afectades pel conflicte, els refugiats conviuen en un mateix habitatge cedit. Les famílies estan formades per una dona embarassada i els seus 4 fills i una altra amb dos fills. Les edats dels fills es comprenen entre el 3 i 12 anys. En el cas de la dona embarassada, van viatjar amb autocar des d’Ucraïna i el pare de família està lluitant en el conflicte. Pel que fa a l’altra família, la mare va viatjar amb el seu propi vehicle creuant tota Europa, sent el primer cop que sortia del seu país.

Tot el procés d’acollida va arrencar amb la iniciativa del grup de Voluntaris d’Almenar per Ucraïna, format per veïnat del municipi, que van mobilitzar el poble per crear aquesta xarxa solidària i que s’han coordinat amb el consistori i altres entitats de Ponent per l’arribada de les famílies, la recaptació de donatius i l’enviament de subministraments a Ucraïna.

Així, ambdues famílies, van escollir Almenar “a través dels voluntaris d’Almenar per Ucraïna i la comunitat ucraïnesa de Lleida, que tenien constància que aquestes famílies tenies coneguts a Ponent”, ha indicat el regidor de Benestar Social, Carles Ferrer. En aquest sentit, Ferrer ha posat en valor la feina que desenvolupa aquest grup de voluntaris del poble i “l’onada solidària que han aconseguit al municipi, molt participatiu en les xerrades per conèixer la metodologia per acollir refugiats i per formar part en els donatius mensuals per atendre les seves necessitats, a més d’altres cops de mà”. Sobre això, el regidor ha indicat que gràcies al treball d’aquests voluntaris, s’ha organitzat una xarxa de donatius de 40 persones, que mensualment aportaran diners per cobrir les necessitats d’aquestes famílies. En paral·lel, el consistori, es farà càrrec de les despeses de llum i aigua.

Per la seva part, el coordinador del grup de voluntaris d’Almenar per Ucraïna, Antonio Reullí, ha assenyalat que malgrat el xoc emocional que pateixen “han reaccionat molt positivament a la seva nova vida, amb mostres d’agraïment i de voler incorporar-se en el món laboral”. Un procés que encara trigarà una mica, ja que han d’aprendre l’idioma i acabar d’adaptar-se a la vida quotidiana”. En aquest sentit, la pròxima setmana arrencarà el procés d’empadronament i començaran a rebre classes de català. En el cas dels infants, la seva escolarització es durà a terme després de Setmana Santa i quedarà per decidir si els menors fan classes amb la resta d’alumnes o en aules d’acollida. Altrament, tant l’ajuntament com el grup de voluntaris, es coordinen durant tot el dia per fer l’acompanyament com visites al CAP, informar-los del funcionament de la recollida del porta  aporta, compra de material escolar, roba o menjar, entre altres gestions. En aquest sentit, les donacions podran cobrir les seves necessitats per un període mínim d’un any.

Segons ha indicat el regidor, de moment l’Ajuntament no ha plantejat rebre més refugiats “ a l’espera de com es coordina l’acollida d’aquestes dues famílies i veure el seu procés d’adaptació”. En qualsevol cas, continua “no ho descartem”.

 

 

Enviament de material humanitari a Ucraïna

 

En paral·lel a l’arribada de refugiats, l’Ajuntament i els voluntaris per Ucraïna, han fet un enviament de material humanitari cap a Ucraïna. Aquest dijous al vespre, una furgoneta carregada ha començat el seu viatge cap a la zona del conflicte. Tot el material s’ha pogut recollir gràcies  l’ajuda de diferents esglésies de Ponent i de comunitats ucraïneses de Lleida.

 

Et destaquem ...