Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Municipi
Sou a: Inici / Municipi / Llocs d'interés turístic / Camí del Riu

Camí del Riu

Camí del riuAl camp de futbol "La Vinya" s'inicia la ruta anomenada Camí Riu i Horta d'Almenar. Es tracta d'un recorregut aproximat de 10 km, que ocupa un temps de 2 hores i 15 minuts aproximadament. Transcorre per dos espais molt diferenciats com són el marge del riu Noguera Ribagorçana i l'Horta d'Almenar. Aquesta ruta permet conèixer tots els valors relacionats amb el riu que passa per Almenar, per un costat es pot veure l'ecosistema que es crea al pas del riu i per l'altre es veurà l'ecosistema creat gràcies a l'aprofitament de l'aigua del riu que se'n fa. La ruta no té pràcticament desnivell, i el camí està en bones condicions, per la qual cosa és una ruta agradable i fàcil de fer.

L'objectiu principal d'aquesta ruta és el de fer més accessible a la ciutadania la zona del riu Noguera Ribagorçana en el seu pas per Almenar. Al mateix temps, s'ha volgut complementar la ruta marcant un itinerari per un dels espais més importants per valor econòmic i històric com és la zona de l'horta. D'aquesta manera també es posaran en valor els punts de més interès d'Almenar i, a vegades, més desconeguts.

Seguint el recorregut es troben diferents punts d'interès senyalitzats amb cartells on s'hi troben petites explicacions. Aquests punts s'han escollit en base al seu valor històric, cultural i ambiental amb l'objectiu que la ruta serveixi per potenciar els valors presents al municipi i que també sigui una eina de sensibilització respecte al medi ambient. També permeten des de conèixer fets històrics que han passat a Almenar, fins a conèixer l'aprofitament actual que es fa de l'aigua, passant per l'observació de les principals espècies animals i vegetals que hi ha.

Font: Associació NATURAL

 

El riu Noguera Ribagorçana és un riu pirinenc que neix al Port de Vielha a 2400m d'altitud i desemboca al Segre al terme de Corbins (Segrià). El seu recorregut és en direcció Nord-Sud i es caracteritza per estar embassat pels pantans de Baserca, d'Escales, de Canelles i de Santa Anna, els quals serveixen tant per a la producció d'energia hidroelèctrica com per abastir d'aigua el canal de Pinyana i el de Catalunya i Aragó. Durant bona part dels 130 quilòmetres del seu recorregut coincideix amb la línia divisòria política entre Catalunya i Aragó.

Al bosc de ribera hi trobem tres estrats típics:

arbres, arbustos i herbes, amb la seva fauna associada. Per les condicions del bosc de ribera, l'estrat herbaci és el menys desenvolupat. El bosc varia depenent de la proximitat a l'aigua i de la fondària del sòl. Trobarem molt pròximes, comunitats ben diferenciades com la salzeda i la verneda, o l'omeda i el tamarigar. Als llocs on l'aigua aflora a la superfície, el bosc ens donarà pas a comunitats herbàcies com els canyissars o les jonqueres. La desaparició de les crescudes naturals dels rius a causa de la presència dels pantans fa que s'acumuli molta vegetació arbustiva que de forma natural es netejaria amb l'actuació de les riuades.

 

Foto: Ivan Sabaté

Et destaquem ...