El Castell dels Moros
Actualment, en el lloc més enlairat damunt la vila, veiem les despulles d'aquest edifici en un turonet arrodonit i separat de la resta. Li donem el nom de Castell dels Moros.
Aquestes contrades eren terra fronterera on els àrabs hi tenien una guàrdia o vigilància per a informació, amb senyals de foc i fum, i per a defensa, possiblement ja utilitzada pels mateixos romans. la seva estructura i altitud deuria ser similar a la del Pilar d'Almenara, prop d'Agramunt per poder dominar visualment tot el Sal i el Sesal per on acostumaven a venir els exèrcits i els bandolers. Es pot suposar que aquesta torre inicial era darrere les runes actuals. Les que ara veiem són molt posteriors i diferents i, en part enrunades, per la qual cosa pensem que poden conservar el basament i part de l'estructura d'aquesta segona edificació.
Els àrabs anomenaven aquestes torres "almena"; per tant, "al lloc de l'almena" aviat li dirien ALMENAR.
Així aquelles runes vénen a ser la partida de naixement, col·lectiva, de tots nosaltres. [...] Aquest castell o almena era fora de la vila i sense emmurallar.
El Castell dels Moros jugà un bon paper en totes les guerres com a observatori estratègic. Allí en l'última guerra hi havia la "sirena" per avisar la gent de possibles atacs aeris.
Algú diu que va ser derruït en guerres passades i refet en la primera carlinada amb les despulles de l'ermita de Sant Salvador que es trobava destruïda des de la guerra dels francesos.
El seu perímetre és petit com correspon a aquest tipus de defenses. Anys enrere es podia veure una torre circular amb quatre torretes quadrades adossades, totes cinc amb espitlleres. La central tenia dos pisos i hom parla d'haver vist un soterrani amb una sala on trobaren alguns objectes.
Martí i Solsona, Francesc (2015). Almenar, Espai i Vida. Ajuntament d'Almenar
Accions del document