Soldevila
Soldevila era el sòl o el començament de la Vila. Se'l coneix amb aquest nom per estar ubicada en la part baixa del primitiu nucli habitat d'Almenar, just on començava el terme municipal. Era la principal porta d'accés a l'interior de la vila closa, configurada en part per la muralla, les mateixes cases i l'estructura orogràfica del terreny.
No tenim dades de com era el primer portal, però cal intuir que tindria una sòlida façana amb una barbacana en la part superior. Segons l'historiador Ceferí Rocafort, entorn de l'any 1915, en restaven els estreps i una dovella amb les quatre barres, fet que sembla confirmar la fotografia de Josep Salvany feta l'any 1918. En la part superior dels estreps laterals o pilarets, hi havia sengles fornícules amb les imatges de Sant Sebastià, patró de la vila, i de Sant Roc, protector contra la pesta. A sota de les imatges hi estava representat l'escut de la vila, és a dir, les quatre barres amb una ala a cada costat. L'ala coma a símbol parlant i primer escut identificatiu d'Almenar, la trobem representada en altres indrets locals. Les reconstruccions que s'han fet posteriorment del portal han respectat el model que hem descrit.
Davant del portal hi havia una plaça, espai lliure i públic, alhora passeig i lloc per als carruatges i cavalcadures dels visitants. S'hi va bastir una esplèndida creu de terme gòtica (segle XVI) que encara es conserva. Tradicionalment, a la plaça del Soldevila s'hi celebrava una novena sota l'advocació de Sant Roc, possiblement en recordança d'una pesta o malaltia que afectà la vila l'any 1681, i en la seua diada, el 16 d'agost, encara se celebra la festa.
Al llarg del temps, sobretot des del segle XVII, l'antic traçat urbà s'anà quedant reduït, i des del portal del Soldevila es consolidà el barri de l'Arraval, posteriorment nomenat carrer del Calvari. Al segle XVIII, on ara hi ha cases, hi havia alguns horts. Fora restava l'hospital.
Font: Josep Forns i Bardají
Accions del document